Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointi strategiaan on otsikoksi kirjattu Hyvinvointi, terveys ja turvallisuus – yhdessä tehden. Tämä on mielestämme lupaus kaikille Pohjois-Pohjanmaan asukkaille, mutta ennen kaikkea se on lupaus meiltä päätöksentekijöiltä ja hyvinvointialueen johtajilta tehdä parhaamme jokaisen asukkaan hyvinvoinnin puolesta.
Olemme valinneet uudelle hyvinvointialueelle johtajat. Valinnat on tehty harkiten ja aikaa käyttäen. Prosessi ei ole ollut helppo ja parhaan löytäminen hyvistä hakijoista on aiheuttanut keskustelua valintaryhmässä, aluehallituksessa, mediassa ja puolueitten sisällä, mutta demokratian kannalta tämä keskustelu on ollut välttämätön. Tässäkin asiassa aika on paras tuomari kertomaan, kuinka olemme valinnoissamme onnistuneet.
Johtajilla ja luottamushenkilöillä on suuri vastuu ja suurimpia niistä on henkilöstön hyvinvointi. Teemme budjetteja, mietimme työvoiman saatavuutta, koulutusta, tulevaisuutta pitkällä aikavälillä, huomisen työvuoroja, lapsia, vanhuksia, vammaisia, mielenterveyspotilaita, tilaratkaisuja, rahaa ja varsinkin sen riittämättömyyttä.
Voimme palkata parhaat johtajat, mutta jos johtajat eivät huolehdi alaistensa hyvinvoinnista työpaikoilla on johtamistyö turhaa. Tämä on hyvinvointialueen suurin haaste.
1.1.2023 Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on mahdollista aloittaa uusi työskentelykulttuuri, joka on kuunteleva, osallistava, kunnioittava ja jokaisen ihmisen työpanosta arvostava. Yksi suurimpia haasteita on työvoiman riittävyys, meillä ei ole varaa menettää yhtään tekevää käsiparia.
Oman haasteensa tuovat SOTE-alan työsopimusneuvottelut. Hoitohenkilökunta on koulutukseensa nähden alipalkattua. Suomen ylin johto on valmis tekemään kaikkensa, että muu maailma voi hyvin, rahaa riittää ilmastohömppään ja haittamaahanmuuton vahvistamiseen. Miksi rahaa ei riitä oman maan koulutetuille osaajille, vaan halutaan kannustaa kuntia ja yrityksiä tuomaan Suomen työmarkkinoille usein heikosti koulutettuja ja huonosti kieltämme puhuvia hoitajia? Hoitajien palkan korottaminen tasolle, jolla voi hoitaa laskunsa, elättää perheensä ja elää normaalia elämää ilman yhteiskunnan tukia, ei ole liikaa pyydetty.
Hoitaja pulaa huudetaan joka suunnasta, mutta asiaa ei haluta ratkaista. Ei kukaan voi jaksaa työssä, jossa on koko ajan liian kiire, liian vähän tekijöitä, huonoa johtamista ja aliarvostusta. Näistä johtuvat seuraukset näkyvät sairauspoissaoloina, alan vaihtamisina ja pitkinä hoito jonoina.
Edellä mainitut ongelmat ratkaistaan rahalla, toimivalla organisaatiolla ja hyvällä johtamisella. Osaavia työntekijöitä Suomessa on koulutettuna, mutta he haluavat kunnon palkan ja työ-olot pysyäkseen palatakseen takaisin hoitoalalle.
Miksi kirjoitamme näin? Ilman todellista muutosta, tämä SOTE muutos on turha ja tuomittu epäonnistumaan jo ennen alkamistaan.
Anu Mattila
Anu Plaketti
Perussuomalaiset Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuutetut